Vård av en åldrande Råtta

Även råttor är roligt husdjur att ha, de har mycket korta livslängder, och tenderar att vara mer ömtåliga än andra husdjur. Den person som väljer råttor som sällskap kommer att behöva lära sig att hantera den åldrande eller sjuk husdjur och stödja den i dess sista månader.
Det finns flera vanliga sjukdomar som råttor tenderar att falla till. Det vanligaste är mykoplasma, eller en övre luftvägsinfektion (URI). Dessa är vanligast hos råttor som är från djuraffärer. De flesta råtta uppfödare försöker avla detta av sina råttor och hålla den från att infektera sina kolonier. Även om de behandlas varsamt med antibiotika, kan en URI klippa en råtta liv ännu kortare. En råtta med en URI kan uppvisa symtom från snörvlande och nysningar till öppen mun andning. Det är viktigt att ta råttan till veterinären så fort symtomen blir uppenbara. Typisk behandling kommer att vara en kurs av antibiotika som Baytril eller doxycyklin. Du kan också hjälpa din råtta andning genom att ge dem en droppe mörk choklad, sätta dem i en ångande badrum, eller använda en liten mängd Ferretvite.
Den näst vanligaste krämpa, särskilt i honråttor, är tumörer. Det är möjligt att försöka förhindra tumörer genom spaying din kvinnliga råtta vid ung ålder, men de kommer ibland fortfarande hända. Återigen tumörer tenderar att vara vanligare i en råtta från en djuraffär, som råtta uppfödare försöker avla detta ur sina kolonier. Tumörer behandlas med kirurgi, företrädesvis av en erfaren Exotics veterinär. Återhämtning tar vanligtvis en vecka eller två, och innebär en runda av antibiotika och några dagar av smärta medicinering. Naturligtvis, äldre en råtta blir, desto mer biverkning det kan ha på anestesi. Några råttor 2 år eller äldre har dragit igenom en operation och råtta som halv dess ålder, och några aldrig vakna upp ur narkosen. Det är upp till dig och din veterinär för att avgöra om det är värt risken.
Som en råtta åldras, kommer du att märka det saktar ner och har svårt att flytta runt, ungefär som en åldrande människa. Artrit kan vara en faktor, liksom förlust av en redan begränsad syn. Råttor är dock extremt segt, och även med nedskrivning på sina ben eller syn, kan fortfarande flytta runt ganska enkelt.Du kan hjälpa till genom att göra vissa justeringar i buren. Sätta i kraftigare, fasta nivåer och täcker hala ytor med fleece eller tvättlappar kan minimera faller. Se till att mat och vatten är lättillgängliga och ge fler gömställen marknivå så att din råtta kan känna sig bekväma avkopplande på de lägre nivåerna.
Naturligtvis även med de bästa av vård, kommer din råtta duka så småningom till sjukdom eller hög ålder. Och med alla sällskapsdjur, kommer det att vara upp till sällskapsdjur ägare att besluta om en livskvalitet. Indikatorer för en god livskvalitet är en frisk aptit, dricksvatten och grooming. Ibland en råtta med en rad olika krämpor kan leva ganska bra, så länge deras villkor hanteras. Men om din råtta har blivit slö, verkar vara en hel del smärta, eller vägrar ens sin favorit godis, kan det vara dags att hjälpa den över bron.
Ägaren av råttor kommer att möta dessa beslut oftare än någon annan sällskapsdjur ägare, men kommer att berätta din med tvekar att det är värt det för sällskap råttor erbjudandet.

Häst Antagande
Hur man planerar en väg resa med din hund
Bästa stor ras hund livsmedel
3 Saker att tänka på innan få ett husdjur
Tips att hålla dina husdjur Safe under sommaren
Tassar och fred i Craig Road Pet Cemetery
Är låg Carb diet botemedel för Feline fetma och diabetes?
Hur man korrekt borsta hund
Kreativa och Ironiskt namn för en all-vit katt eller kattunge
Bäst av AC Halloween Special Effects
Några skäl till varför man inte ska ta din hund att arbeta

Leave a Reply