Vanliga hälsoproblem i stora hundar

Det är alltid klokt att ha din veterinär ge din hund en allmän hälsokontroll omedelbart efter att köpa honom. Trots detta kan även den friskaste av hundar bli sjuk och vissa raser har hälsoproblem som tenderar att dyka upp oftare än andra.
Som ett exempel, låt oss ta en titt på ett fåtal stora hundar och eventuella hälsoproblem som rör dem: Afghan-hund – Generellt god med en lång livslängd förväntas av 12 till 15 år, men kan vara känsliga för loppor pulver och benägna att hjärtsjukdomar .
Collies – kan drabbas av höft problem, artrit och defekter öga
Dalmations – vanliga hälsoproblem i Dalmations inkluderar allergier, njursten, infektioner urinblåsa och dövhet.
Doberman-Pinschers – benägna att hjärtsjukdomar, blindhet, dövhet och Wilebrand sjukdom.
Schäfer – kan vara känsliga för blodsjukdomar, armbåge och höftledsdysplasi, hudproblem och epilepsi
Golden Retriever – höftledsdysplasi är ett annat villkor i samband med denna hundras, liksom Wilebrands sjukdom, fel ögon och hudproblem
Great Dane – benägna att svälla och ibland svans skador. Även hjärtsjukdomar och höftledsdysplasi.
Vinthund – kan vara benägna att svälla och kan vara känsliga för läkemedel såsom loppor pulver
Labradorer – höftledsdysplasi och ledbesvär, ögonsjukdomar
Hip Dylsapsia och stora hundar Ras
Från det ovanstående kan ses att höftledsdysplasi är en vanlig sjukdom i stora raser av hundar men naturligtvis inte alla stora hundar har gemensamma problem. Ändå erkänner symptomen och fånga dessa tidiga kan hjälpa till att minimera risken för defekter som uppstår senare.
Denna sjukdom, som påverkar höftlederna, kan ha ett antal orsaker, inklusive genetik. Labradorer och andra stora raser kan visa symtom på höftledsdysplasi och dessa inkluderar: en ovilja att utöva, svårt att få upp och ligger ner, en onormal gång och tydliga tecken på smärta när höfterna är klappade. Behandling för höftledsdysplasi varierar från kirurgisk behandling till antiinflammatoriska läkemedel.
Wilebrand sjukdom i större hundar
Wilebrand sjukdom eller von Wilebrand sjukdom är en sjukdom i blodet som verkar vanligare i stora hundraser. Det påverkar din hunds blodets förmåga att levra sig vilket kan resultera i att det är svårt att stoppa blödning efter ett snitt eller skada.
Svälla i stora hundar
Svälla är en annan sjukdom mer vanligt förekommande i stora hundraser än små. Buken kan tänja på ganska storlek och hunden kommer helt klart att vara i mycket smärta. Detta är en allvarlig gastrisk sjukdom oftast ses i stora, djupa chested hundar. Symtomen omfattar: svullen buk, dreglande och kraftig salivavsöndring, blek tandkött färg även om de kan vara mörkt röd när sjukdomen är i ett tidigt skede, snabb flämtande kan hunden försöka kräkas utan resultat och kommer att vara i uppenbar smärta. Hundar som fick en måltid om dagen eller som utövar omedelbart efter att ha ätit löper större risk för denna sjukdom och överdrivet drickande bör undvikas av hundar som har en hög risk för svälla. Undvik att ge din hund bröd att äta också.
Andra sjukdomar att titta efter för att hjälpa till att hålla din hund frisk inkluderar: ögonproblem ~
Vissa stora hundraser tenderar att drabbas av ögonproblem. Ett vanligt objektiv problem är katarakt och detta kan bero på genetik, dålig kost, trauma mot huvudet eller diabetes. Om du någonsin märker en blåaktig färg i ögat eller några tecken på sår, kontakta veterinär utan dröjsmål.
Hjärtproblem ~
Hundar, liksom människor, kan drabbas av hjärtsjukdomar och detta verkar vara vanligare i stora hundraser. Om din hund blir halta eller medvetslös detta kan bero på en gradvis eller plötsligt hinder i blodflödet till hjärnan. Ibland hunden kommer att återhämta sig från detta mycket snabbt och frisk luft hjälper.
Om hundens ben förblir stel, men han förlorar inte medvetandet, kan detta vara tecken på dålig blodtillförsel till hjärtmuskeln. I båda fallen, söka veterinär hjälp.
Förstoppning och diarré ~
Ibland stora hundar kan drabbas av förstoppning, vilket kan bero på en förändring i kost och bara ändra utfodring programmet kan ibland lösa problemet. Blötlägg kex och torr mat i varmt vatten och erbjuder lätt kokta grönsaker för att rensa ut någon blockering.
På andra sidan av myntet, kan din hund lider av diarré och igen detta kan bero på en förändring i kost eller en liten chill på magen. Alltid vara säker på att din hund har tillgång till färskt dricksvatten och hålla på en lätt diet för ett par dagar. Om det finns blod i diarré eller hunden är kräkningar, kontakta veterinär.
Öroninfektioner ~
Öroninfektioner kan påverka en god andel av stora hundraser. Om din hund håller repor på örat eller skakar på huvudet och du märker en illaluktande utsläpp, är han sannolikt har en öroninfektion. Din veterinär kommer att kontrollera eventuella skador på innerörat och kan testa för bakteriell infektion eller svampinfektion. Rengöring din hunds öron regelbundet kan bidra till att förhindra dessa typer av infektioner.
Någon sjukdom eller sjukdom som drabbar en hund kan vara mycket smärtsamt, men att vara medveten om vad din hund kan vara benägna att och fånga symptom snabbt kan ofta hjälpa offset senare problem.
Källor
Messonnier S. Natural Health Bible för hundar och katter. Prima livsstil. (2001)
Tedaldi J. Vad är fel med min hund? Fair Winds Press. (2007)

Tropisk fisk för ditt saltvattensakvarium
5 tips för att hjälpa nya Hundägare bota en hunds Diarré
Hur man gör hemmagjord Hundfoder
Ta reda på om ditt husdjur Doctor är rätt för din hund
Anoles som Husdjur: Vad du bör veta
Evigt hem för en furry vän: Att hitta en Pet i Houston, Texas
Hur att städa upp efter en sällskapsfåglar
Hjärtsvikt i Cats
Att handskas med din hund ägo Aggression
Var man får tag Exotiska husdjur till salu
Frontline dödar inte Loppor

Leave a Reply