Välja en avelstjur för din dikor

I vår förra artikel diskuterade vi vikten av att använda fysiska egenskaper när hitta en bra besättning tjur. I denna artikel kommer vi att fokusera mer på försök att bestämma tjurens genetiska potential. Oavsett varför du äger boskap, kommer du att finna att det alltid finns ett behov av att känna till genetik i din besättning. Kanske du är en marknadsförare som vill förbättra din avvänjning vikter, kanske du vill se till att alla dina kalvar i år kommer att födas utan horn, eller kanske du bara vill minska födelsevikt vaderna för att göra kalvning tid lättare. Fullföljandet någon av dessa mål krävs oss att göra förutsägelser om vad genetiken av en viss tjur kommer att göra. Vi gör dessa förutsägelser genom att använda användningen av förväntade värden Progeny skillnaden, eller EPD.
EPD är dessa små siffror kring bilderna av tjurarna i Sale kataloger, webbplatser, eller tidningar ras. De har kryptiska titlar som “BW” eller “MARB”, och bara några köpare verkar ha en klar uppfattning vad dessa siffror betyder, eller hur man ska tolka dem. Per definition EPD-värden är en förutsägelse av skillnaden mellan en faktisk egenskap i tjurens avkomma, och rasen genomsnitt. Fortfarande förvirrad? Oroa dig inte, så är de flesta människor. För att klargöra problemet kommer vi att titta på några av de vanligaste missuppfattningarna om vad EPD: s representerar. Den enskilt största misstaget jag ser görs är att associera tjurens EPD värde med sina faktiska uppgifterna. Ett vanligt exempel på detta är att ta en tjur med en -2 födelsevikt EPD och antar att hans kalvar bör vara två pounds lättare än tjuren själv var vid födseln eller än vaderna var förra året. Detta är absolut inte fallet! Eftersom vi inte kan förutse absoluta värden är siffrorna egentligen bara användbar när man jämför två tjurar till varandra. Till exempel, om vi jämför vår -2 BW tjur till en 1 BW tjur. Om allt annat är lika, kan vi anta rimligen att det blir en £ 3 skillnad i genomsnittlig födelsevikt för kalvar fallen efter de två tjurar. Beroende på andra faktorer, kan den faktiska genomsnittliga vara 75 och 78, 93 och 96, eller några andra nummer med en £ 3 skillnad. Starta vettigt? Den verkliga ta hem budskapet är att dessa siffror endast är användbara i jämförelse med andra tjurar, de är inte en prediktor för några mätbara siffror.
Nu när vi förstår vad EPD är för, skulle det förmodligen vara bra att känna till några andra viktiga fakta om hur de bestäms. EPD bestäms separat av varje ras, så de är endast användbara inom den rasen. (Du kan inte, till exempel jämföra EPD i en Angus tjur och en Hereford tjur, siffrorna är inte från samma grunddata.) EPD bestäms med hjälp av en matematisk modell som inkluderar data från djurets far och mor, samt hans egen prestation. Eftersom dessa data förändras som en tjur producerar mer avkomma, EPD är en ständigt föränderlig bild, och en tjurens siffror i år kan skilja sig från tidigare år. Vissa EPD följs av ett antal ACC mellan 0 och 1. Denna decimalen är ett mått på den statistiska noggrannheten för EPD värde, vilket ökar när tjuren har mer avkomma. (Kalvar från en tjur med ett 0,9 ACC värde har en 90% chans att vara som förväntat för en viss egenskap.)
Nedan följer en lista över definitioner för de mer vanliga EPD värden: • BW, WW och YW: Förväntad skillnad i födelsevikt, avvänjning vikt och ettåring vikt, från rasen genomsnitt (i pounds)
• Mjölk: Förväntad skillnad i mjölkning förmåga tjurens kvinnliga avkomma, mätt i pounds av kalv avvanda. (Mer mjölk i kon = mer tillväxt i vaden)
• SC: Förväntad skillnad i testikelcancer omkrets, mätt i centimeter. En större testikelcancer omkrets i en tjur som förknippas med tidigare könsmognad i all sin avkomma, oavsett kön.
• MARB: Förväntad skillnad i muskler marmorering, mätt i USDA marmorering enheter. (Koppling till kött ömhet)
• REA: Förväntad skillnad i ribeye området, mätt i inches.
Beroende på ras, finns det flera andra EPD värden som kan vara vanliga. Medverkan av varje enskild ras ska kunna ge dig en definition för varje av dem.
Förhoppningsvis denna artikel, och den tidigare, kommer att hjälpa dig att fatta ett beslut när vi går in tjuren köpa säsongen för detta år. Kom ihåg att de val du gör kommer att ha stort inflytande inte bara på din egen besättning, men den som får använda dina djur som avelsdjur i framtiden. Denna nivå av anslutning innebär att produktionen av hälsosamma och överlägsen boskap åligger varje ägare, oavsett om du har 200 kor eller 2 kor.
Happy Hunting!

Pennachio Jewelers en stor dröm blir sann i Glastonbury, CT
Olika sätt att lära sig att träna din egen hund
Mest effektiva tips för potträning valpar
Vad orsakar tugga hos hundar?
Tips för att spara pengar på Pet Foods När din Arbetslösa
Hur man ger medicin till din hund
Ge din hund en massage
Att hitta en förlorad Pet
En katt ägare guide till Gingivit behandling och förebyggande
Dog Training: Är ditt husdjur Rädd för vakuum?
Hur man kan stoppa en hund från att äta din matta

Leave a Reply