Vad är pyometra hos katter?

Om din katt är en manlig eller en kastrerad hona, kommer han eller hon lider aldrig av detta medicinska problem. Pyometra är ett tillstånd med en kvinnlig katt infekterade livmoder.
Enligt PetPlace, kan detta villkor vara livshotande och ibland kräver akut kirurgi. Katter med pyometra kan drabbas av en öppen infektion som rinner från vagina eller ett slutet episod där pus fångas inuti livmodern genom en sluten livmoderhalsen. Den andra typen anses mer angeläget än den första, eftersom pus inte kan dräneras. När de får tidig behandling för pyometra, cirka 90 procent av drabbade katter överleva.
Alla kvinnliga katter som finns kvar obesprutade är mottagliga för denna infektion. Men när deras värmecykler är vilande mellan september och december varje år, är pyometra ovanligt. Det enda sättet att förhindra en honkatt från att utveckla denna åkomma är spaying innan sjukdomen får fäste.
De primära symptomen är flytningar, slöhet och aptitlöshet. Också vara på jakt för depression, kräkningar, diarré och dricka stora mängder vatten, och sedan kissar ofta.
Om din katt visar något av dessa tecken ska du ta henne till en veterinär direkt. Det är också viktigt att ta alla journaler med dig. Veterinären kommer att fråga ett antal frågor om kattens beteende, såsom nyligen äta mönster och uppträdande, och kommer också att ta en detaljerad anamnes.
När veterinären har avslutat en fullständigt fysiskt, däribland en vaginal kontroll han eller hon med vill beställa blodprov för att leta efter onormala vita blodkroppar. Förutom att bekräfta en infektion, kan detta laborationer upptäcka avvikelser njurfunktion, som kan utvecklas som ett sekundärt problem till pyometra.
Veterinären kommer också att ta ett urinprov för att utvärdera kattens njurfunktion och att utesluta en urinvägsinfektion. Abdominal röntgen kan också avslöja en livmoder fyllt med vätska, ett typiskt tecken av pyometra. Utföra ett ultraljud är också till hjälp och kan visa att det inte finns någon tidig graviditet.
När pyometra har bekräftats, är den föredragna behandlingen för att spay katten i ett förfarande som kallas en ovariehysterektomi. Men om katten tillstånd gör omedelbar operation omöjlig, kommer veterinären att försöka att först stabilisera djuret med IV vätskor i antibiotika. Detta är obligatoriskt om katten lider av septisk chock när njursvikt har utvecklats.
Standarden vård för detta tillstånd är inte beroende sjukvård ensam. Användningen av hormonbehandling, som har en två-dagars försening när det gäller att ta effekt, ibland resulterar i en katt död.
Du ska aldrig försöka hemvård för att behandla en katt med symptom på pyometra. Efter din katt har kirurgi och återvänder hem, men bör du hålla ett vakande öga på sin aptit, uppförande och äta och dricka mönster för att rapportera alla förändringar. Din veterinär bör också ge dig instruktioner om att kontrollera kattens snittet för att se healing fortskrider normalt.

Olika arter av Parrot
Farorna med Foxtails och hundar
Hur kunde ni
Lionhead kanin: Relativt New House-hold Pet
Vad orsakar hundar att bete sig illa?
Hur tvätta en hund
Adobe Dreamweaver CS4 Tutorial 1,2
Åtgärder för att hålla katter Off din trädgård
Symtom och behandling av värmeslag hos hundar
My Dog Lexy
Portugisiska Water Dog – bästa valet för allergiker?

Leave a Reply