Orsaker till leversjukdom hos hundar

Leversjukdom är en av de bästa fem icke-olyckor dödsorsakerna hos hundar och varningssignaler bör tas på allvar. Levern utför många viktiga funktioner som kroppen inte kan vara utan, som avgifta blodet och fungerar som produktions hus för galla, som hjälper hundar att smälta maten. Levern serverar några funktion i nästan alla kroppens process.
Leversjukdom kan orsakas av flera olika faktorer som har varierande behandlingar och grader av framgång. Efter leversjukdom pågår, det finns inget botemedel. Behandlingen kommer att inriktas på att bromsa utvecklingen av sjukdomen och minska svårighetsgraden av de tillhörande symptomen. Sjukdomssymptom inkluderar: kräkningar, viktminskning, slöhet och gulsot eller gulfärgning av ögon och slemhinnor. Om du märker något av dessa symtom, bör du ta din hund till veterinären omedelbart för utvärdering och behandling.
Den första orsaken leversjukdom hos hundar är smittsam hund hepatit. Denna mycket smittsamt virus kontrakterade när en hund andas partiklar från luften eller på marken. Näsa till näsa kontakt med en smittad hund kommer också överföra sjukdomen. Hundar kan bära och överföra viruset i upp till ett år efter återhämtning. Återhämtning från detta virus är relativ eftersom hunden inte längre aktivt infekterade med viruset, och ändå kommer fortfarande bära den. Den goda nyheten är att om en hund återhämtar sig från viruset, kommer det att vara immun mot att någonsin bli symtomatisk igen.
Viruset kommer in i blodomloppet och börjar attackera ögon, njurar, lever och blodkärl, även om de flesta hundar inte visar några symptom på smitta. Om symptom uppstår alls, kan hunden verkar slö och / eller förlora sin aptit för ett par dagar. I vissa hundar kommer en blåaktig nyans till deras ögon utvecklas efter en vecka eller två på infektion, och vissa kan utveckla en hosta.
Hos hundar som har nedsatt immunförsvar eller mycket unga valpar kommer en mer allvarlig infektion utvecklas. Dessa hundar kommer att utveckla hepatit, inre blödningar, halsfluss och inflammation i munnen och ögonen. Under de kommande två veckorna kommer hundar som uppvisar allvarliga infektionssymtom dör antingen eller utveckla kronisk leversjukdom eller cirros.
Kronisk aktiv hepatit är ett annat levern problem som uppstår i hundar. Det är en pågående inflammation i levern som orsakar irreversibel skada. Hundar som upplever kronisk aktiv hepatit sägs vara i leversvikt. Sjukdomen angriper nya leverceller, döda dem och bildar ärrvävnad. Detta tillstånd är känt som cirros, vilket är en sekundär tillstånd som orsakas av hepatit. Det finns flera kända förhållanden som orsakar kronisk aktiv hepatit, såsom infektiös hund hepatit, leptospiros, drog-och toxiciteter kemiska och vissa toxiner som finns i mögliga spannmål används för att göra hundmat.
Slutligen några hundraser är predisponerade för att utveckla leversjukdom, såsom Bedlington terrier, dobermann, Skye Terriers, Storpudel och Spaniels Cocker. Dessa hundar har genetiskt svaga lever som kan skadas allvarligt efter en bakterie-eller virusinfektion. Hundar i dessa raser bör bevakas noga av fysiska tecken på leverinsufficiens och bör ha blod arbete utförs årligen efter tre års ålder för att övervaka leverenzymer för skador.
Behandling för leversjukdom hos hund riktar in mot stödjande vård, eller hjälpa hundens systemet kompensera för förlusten av leverfunktionen. Intravenösa vätskor hjälper spola toxiner från blodet och anitbiotics kan användas för att förebygga eller behandla sekundära bakterieinfektioner. Som skador på levern fortskrider, kommer hunden duka så småningom till den sjukdom som levertransplantationer inte ofta utförs i hundar.

Kläckning med Broodies (Specifikt Silkie Bantam)
Hund Attack skyllde på ras
Pet viskningar, synska och kommunikatörer: Real eller Rävar i fårakläder?
Shih-Tzu hundar är Therapuetic för dem med stress
Biljardboll Standards
Ferret: Är det rätt husdjur för dig?
Är Shih-Tzu Bra med små barn?
Great White Shark Faktablad
Hur Dog Parks kan vara en bra sak: Off the koppel och släppa lös
Mops Dog Encefalit Fakta
Den Basenji Ras: En översikt

Leave a Reply