Kattmynta Allmän information

Det vetenskapliga namnet för vanlig kattmynta är Nepeta cateria. Den har vita blommor och växer upp till ca 3 meter hög. Detta är kattmynta som de flesta förknippar med en hög katt. Det finns också ett stort antal andra sorter. Dessa inkluderar kattmynta, som har lila blommor, citron kattmynta, som har vita blommor med lila prickar, med en lätt citrondoft sina löv, kamfer Catnip som också har en vit blomma med lila fläckar och dofter av kamfer och grekiska kattmynta. Dessa är bara några av de vanligaste sorterna. Det finns över 250 arter av kattmynta. Kattmynta är en medlem av mynta familjen växter. Det är också avlägset relaterat till marijuana, tro det eller ej!
Den aktiva ingrediensen i kattmynta är eterisk olja nepetalactone, som finns i blad och stjälkar. Det är inandning av nepetalactone som producerar höga hos katter. Den skaver mot det, lukta det, knapra på bladen och slicka allt att frigöra mer av doften. Den höga varar vanligtvis mellan fem och tio minuter. Katter också veta när de har fått nog, så du behöver inte oroa dig för dem ODing på kattmynta.
Endast ca 50% av katter reagerar på kattmynta, och dessa reaktioner kan variera kraftigt. Katter kan bli aggressiva, lekfull och hyperaktiv. De kan rulla runt på golvet, eller uppvisar jakt och stalking beteenden. I grund och botten, för värdiga katten blir de dumma idioter (men inte berätta för dem att!). En del människor anser att reaktionerna liknar dem som upplevs av människor som använder LSD, medan andra tror att reaktionen är närmare släkt med marijuana. Även inandning kattmynta är ett stimulerande för din katt, fungerar intagen kattmynta vanligtvis som ett lugnande medel.
Medan din katt kanske inte vill dela den med dig, kattmynta också rapporterats ha nyttoanvändningar av människor. Det kan bryggas som te, som har en lugnande effekt. Det kan hjälpa till med nedskärningar om du krossa färska blad, dämpa dem och tillämpa dem på snittet. Andra läkemedel användningsområden för kattmynta har varit som bedövningsmedel, antibiotika, anti reumatiska, kramplösande och sammandragande. Den har använts för att behandla magbesvär, huvudvärk, scharlakansfeber, sömnlöshet och även smittkoppor. En varning som jag har sett på flera ställen är att om du är gravid, undvika kattmynta.
Kattmynta kan lätt odlas i fullt solljus, och kan odlas utanför eller innanför. Det bör vara tillgängliga från din lokala trädgård butik. Du kan också få kattmynta leksaker och torkad kattmynta från din lokala djuraffär. Din katt kommer att tacka dig, när det kommer ner från sin höga.
Källa

Min 4-Legged Pal
Jakthundar föds upp för jakt
Allt om rasen: Virelade Hound
Annimal Group Quiz
De underverk i Calico – vetenskapen till varför de ser ut som
Hur du håller din hund säkert, varm och torr på vintern
Glow-in-the-Dark-Krage: säkerhetsprodukt för hundar och katter
Hålla vatten av god kvalitet i ditt akvarium
Vad är Adoptera en katt månad?
Med hänsyn till Sugar Glider
Produkt granskning: Wolfgang uttryck genom anpassad Saddlery

Leave a Reply