Katter och Tuna-Gul Fat sjukdom

Mina katter älskar konserverad tonfisk. Varje gång jag öppnar en burk, jag svärmade genom att åberopa ögon och meows kräver sin andel av välsmakande fisk i en burk. Men bara för att de vill ha det, betyder inte att det är bra för dem. Jag lärde mig år sedan, tonfisk var inte ett livsmedel katter bör ges. Oavsett hur mycket de YLA och gråta för en bit, är tonfisk inte en vän till katter. Förutom höga koncentrationer av kvicksilver i fisk, kan det också orsaka din katt att utveckla Gula bredbara sjukdom.
Konserverad tonfisk eller fet fisk bör endast ges till katter i små mängder och i sällsynta fall. Lite tonfisk behandla en gång i ett tag kommer inte att skada din katt, men för mycket kan alltför ofta orsaka din katt kan utveckla en sjukdom som kallas gula bredbara sjukdom (Steatitis). Detta är en mycket smärtsam sjukdom som kommer från en brist på vitamin E. Det är resultatet av en kost som är rik på omättade fettsyror och den skyldige är oftast tonfisk.
Om du har katter, vet du hur mycket de älskar denna speciella behandling. I själva verket kan vissa katter bli så beroende av tonfisk som de vägrar att äta något annat. Dessa katter är bokstavligen kallas tonfisk knarkare, en term som beskriver katter med detta beroende. En stadig diet av fisk är skadligt och kan vara dödliga för din katt.
Katter behöver vitamin E, som är en antioxidant. Tonfisk är inte en bra källa till vitamin E och har för mycket omättat fett. Fettet oxideras och faktiskt förstöra vitamin E, som sedan kommer att börja att skada kattens kroppsfett. Gula bredbara sjukdom är en smärtsam inflammatorisk sjukdom som är ett resultat av en brist av vitamin E i en katt system.
Tonfisk smaksatt kattmat spelar inte någon roll i gula bredbara sjukdom. Tonfisk kattmat har andra kött och viktiga vitaminer och mineraler katter behöver och är inte ren tonfisk.
Symtom av gula bredbara sjukdom är:
Aptitlöshet och viktminskning.
En dov, fet päls och flagnande hud.
Feber och en ovilja att flytta.
Svår smärta när du försöker hålla eller röra vid dem.

Det är viktigt att du kontakta läkare omedelbart om din katt har ovanstående symtom, särskilt om de har matats med en diet som innehåller tonfisk på en regelbunden basis. Röd tonfisk och fet fisk verkar vara orsaken till gula bredbara sjukdom. Utan läkarvård, katten kommer mer än sannolikt dö.
När väl diagnosen, behandlingen ger katten tillskott av vitamin E, ta bort all fisk från kosten, tvångsmatning vid behov och i vissa fall, användning av kortikosteroider, som är en steroid.
Katter har ett sätt att manipulera sina ägare för att få vad de vill, särskilt när det gäller mat. Petiga katter kan få sin ägare i en frenesi vid måltid när de vägrar vad som erbjuds dem. Som sina ägare, är det upp till oss att veta vad som är bra för dem och vad de inte borde ha oavsett hur mycket de klagar. En trevlig platta av våt eller torr kattmat eller en helt naturlig kost duger bra så länge det inte innehåller tonfisk, konserverad eller färsk. Din katt kanske vet vad de vill, men de vet inte alltid vad som är bäst för dem. Som ansvariga kattägare, det är vårt jobb att veta.
Steatitis (gula bredbara sjukdom) i Cats, CatWorld
Gula bredbara sjukdom, The Merck Veterinary Manual
Livsmedel ska undvikas Utfodring din katt, Läkare Foster och Smith

Varför inte ta din hund att arbeta?
Hund Förgiftning: Tre typer varje ägare måste veta om
Vad du bör veta om ditt husdjur ara
Är en hund rätt för mig?
Uppsluppna Teddy Bear Hamstrar tar över Hem
Hur man berättar en medarbetare inte ta sin hund till arbete
Grön Mors dag presenter till trädgårdsmästare
Min hund har utbildat mig!
Alpacas och bovint virusdiarrévirus
Argentinska Svartvita Tegus finns stora Pet Ödlor
Animal Rescue i Baltimore MD / DC Area

Leave a Reply