Katt och stråkar: Söt men dödligt

Vi har alla sett de bedårande bilder och videor av katter som leker med snöre. Jag har alltid trott att det var en ofarlig form av underhållning, trots allt, vilken skada skulle det möjligt vara att leka med band eller snöre? Som det visar sig, utgör sträng en livshotande risk för katter. När han tuggar på snöre, är det troligt att en slinga under tungan och när katten sväljer ändarna, är han då hjälplös att ta bort strängen och du kanske inte vet vad som hänt i flera dagar. Då kan det vara för sent att rädda din katt.
Jag var nyligen uppmärksammad att min katt hade ett problem när hon började kräkas. Först trodde jag att hon hade ätit något som inte håller med henne. Det inte falla mig in att kontrollera hennes mun eftersom Lets face it, katter spyr då och då. På dag två när hon började se lite trasig och fortsatte att kräkas, jag visste att något var fel. Hon var inte äta och hon hade slutat spinna när jag klappade henne. Hon var sjuk. Jag ringde veterinären och gjorde tid för sen eftermiddag.
Hennes tillstånd minskade stadigt under hela dagen. Jag visste att det var något allvarligt, men jag visste inte vad man ska leta efter. På något sätt, jag trodde att jag bara kunde få henne till veterinären, han kunde fixa henne och allt skulle bli bra.
Vid undersökning informerade veterinären mig att hon hade ätit en sträng, men innan hon svalde ändarna, hade loopas under hennes tunga förankring tråden och gör det omöjligt att passera genom matsmältningssystemet.
När ett linjärt objekt som en sträng sväljs, är det normalt passerar genom matsmältningssystemet och ut i avföringen. Emellertid, när ändarna är förankrade tarmen inte kan dra snöret genom mag-tarmkanalen. Resultatet är att tarmen vika tillbaka på sig bildar en tilltrasslad massa som inte kan korrigera sig, även om strängen skärs och sväljs.
Den första raden av behandling är att försiktigt ta bort strängen genom att dra ut. Den minsta motstånd indikerar att strängen är för långt in i tarmkanalen och kan perforera tarmen frigör gifter i bukhålan som sannolikt kommer att leda till döden. Detta bör utföras av en utbildad veterinär och bör aldrig provat hemma.
Veterinären försökte att ta bort strängen, när han drog den över tungan började hon kräkas och därmed svalt strängen. Det var då oklart om hennes tarmar skulle slappna av och passera strängen. Veterinären gav mig den förödande prognos.
Akut operation angavs att försöka ta bort föremålet och korrigera tarmarna, men det fanns inga garantier. Det var mycket möjligt att jag skulle förlora min katt, även om förfarandet utfördes. Så det var jag, inför möjligheten att förlora en lång tid följeslagare, men det blev värre. Kostnaden för kirurgi varierar från $ 2500 till $ 3000 och kan inte åtgärda problemet. Jag hade inte så mycket pengar att spendera och omedelbart panik. Jag behövde fatta ett beslut.
Om jag bara gjorde ingenting och hoppades strängen gick, hade min katt en 50/50 chans att överleva. Om svälja strängen släppte spänningen på tarmarna och kunde arbeta sig igenom hennes system, skulle jag se anmärkningsvärd återhämtning inom en dag eller för. Om det inte gjorde det skulle jag se en snabb nedgång i hennes tillstånd och min katt skulle dö en plågsam död med två dagar.
Så det var jag mellan den ökända rock och en hård plats. Mitt hjärta sjönk. Hur kunde jag låta min katt till en eventuell smärtsam död enbart på grund av pengar? Hur kunde jag åta sig pengar jag helt enkelt inte har?
Jag var tvungen att göra det otänkbara och riskera sitt liv. Veterinären gav henne en chans för smärta, injicerade henne med antibiotika och en hälsosam injektion av vätskor, som hon var nu allvarligt uttorkad. Bollen vatten injiceras under hennes hud wobbled och studsade när hon försökte gå och gav den obekväma illusionen av en massiv tumör signalerar en säker död. Jag tog hem henne.
Hon satt omtumlad och svarar för resten av dagen och långt in på natten. När jag vaknade, var hon ingenstans att hittas. Vi tittade överallt efter henne. Under sängar, soffor, bokhyllor … you name it och vi såg där. Hon var helt enkelt borta. Ringa henne var förgäves.
Att veta att katter krypa iväg för att dö i ensamhet, avgick jag mig att min katt hade hittat en vrå att bebo när hon gick från den här världen. Jag fruktade det oundvikliga faktum att jag skulle behöva söka hårt för att hitta och ta bort hennes kropp. Genom eftermiddagen hade jag gett upp allt hopp och avgick mig att hon var borta.
Plötsligt, från ingenstans, dök hon i korridoren höll svansen högt struttade längs som om ingenting hade hänt.
Min katt hade tur, men hon lärde mig en värdefull läxa i att äga ett husdjur. Utfodring och älska räcker inte. Att veta de faror som kan producera livshotande händelser är nödvändig. Jag inte längre lämna trådrullar eller lösa strängar från sömnad på platser där katten har tillgång till. Jag vet inte var hon fick strängen. Jag vet inte om jag vårdslöst kastas lite tråd eller om hon tuggade något annat och drog en sträng lös. Jag vet att så söt som det kan vara att se din katt leka med strängar eller bollar av garn, utgör sträng en livshotande risk för katter och kan resultera i en smärtsam död.

Mops Dog Encefalit Fakta
En hyllning till Abby
Backyard Kycklingar en stor källa till naturliga insektsbekämpning
Att bli av loppor: Hur att befria din hund av loppor
Katt Flea Life Cycle
Lär din hund att skaka din hand!
Allt om rasen: Border collie
Tand Bölder hos hundar
Är du tvekar att anta en Shelter Animal?
Dog Day Afternoon
De bästa Hundraser för Outdoor Fun

Leave a Reply