Kanin Care – skingra de myter

I Storbritannien har kaniner gått redan hundar och katter för att bli nummer ett husdjur, och deras popularitet är fortfarande på uppgång. Tyvärr kan bero delvis på antalet missuppfattningar gängse om kanin vård. Många människor tror att kaniner behöver minimal uppmärksamhet och därför är idealiska husdjur för små barn som kan bli uttråkad av dem ganska snabbt. Detta, tillsammans med flera andra populära föreställningar, är osann och har resulterat i kaniner blir en av de vanligaste misshandlade husdjur, även av ägare som älskar dem väldigt mycket.
Jag hoppas att skingra några av de myter om kanin vård och ge en kort guide om hur du tillåter dina kaniner att leva fullt ut, lyckligaste, längsta liv som möjligt.
Grundläggande Djurskydd
De “fem friheter” är en uppsättning riktlinjer utarbetats av Farm Animal Welfare Council för att hjälpa jordbrukare att deras djur har god välfärd. De är lätta att förstå och tillämpa lika bra att husdjur, bland annat kaniner, som de gör kommersiella djur. I Storbritannien samtliga djur som hålls för vinst måste ha följande friheter enligt lag: 1. Frihet från hunger och törst
2 Frihet att uppvisa naturliga beteenden
3. Frihet från obehag
4. Frihet från smärta, skada och sjukdom
5. Frihet från rädsla och stress
I resten av denna artikel kommer jag att förklara hur var och en av de friheter gäller kanin välfärd och vad du kan göra för att förbättra välfärden (hälsa och lycka) av dina egna kaniner.
Frihet från hunger och törst
Den här tar inte för mycket att förklara – det betyder bara att du har ett ansvar att ge mat och vatten för din hund. Du bör köpa en fin, stor vattenflaska och fyll den med friskt vatten varje dag, hålla den där kaninerna alltid har enkel tillgång till den. Tvätta den regelbundet för att undvika en ansamling av alger. Utfodring dock lite mer komplicerat.
För att kaniner att utnyttja kalcium i kosten effektivt, och därför hålla sina ben och tänder friska, förhållandet kalcium till fosfor i kosten (Ca: P) bör vara 1:1. Den bästa maten för en kanin är gräs, vilket naturligtvis har en Ca: P 1. God kvalitet torr kanin mat kommer också tagits fram för att ha rätt mineralbalans. Emellertid är denna typ av livsmedel lätt över-fed – kaniner bör ges endast en liten mängd varje dag och har gott om plats att hoppa runt och bränna bort allt som kolhydrater. Den bästa och mest naturliga sättet att mata en kanin är att låta dem betar på gräsmattan, komplettera med hö och vegetation som klöver som skulle växa i sin naturliga miljö. Många människor gillar att mata extra godbitar som kaninerna nästan säkert njuta av, men det är ändå viktigt att beakta Ca: P-förhållande. I morot toppar för exempel är 10:1 – mycket långt ifrån idealiska.
Frihet att uppvisa naturliga beteenden
I huvudsak innebär detta att låta dina kaniner att följa sina instinkter, som alla djur blir mycket upprörd när de inte kan utföra instinktiva beteenden. Det är därför lämpligt att ha någon kunskap om hur kaniner lever och beter sig i sin naturliga miljö.
Kaniner är naturliga betare och i det vilda kan spendera 6-9 timmar per dag hoppande runt, knapra gräs och andra växter. De blir uttråkade, stressade och övervikt när de hålls i en liten bur hela tiden. Buren ersätter hålan och dess storlek bör återspegla detta. Det måste vara hög nog för dem att stå upp på sina bakfötter inuti den, som de gör när man lyssnar för rovdjur. De bör kunna hoppa fyra eller fem gånger från ände till ände, och två eller tre gånger bakifrån och framåt. Detta kräver en riktigt stor storlek Hutch (säg 2x6x3 meter för två medelstora kaniner). De flesta av de hyddor som säljs i djuraffärer är alldeles för liten för att vara välfärden-vänlig. Buren måste också ha en mörk, dolt område där kaninerna kan gömma sig när rädd, vilket kan vara ofta, eftersom de är en naturlig byte djur och kommer att vara försiktiga med konstiga ljud och dofter.
Utöver buren kaninerna absolut måste ha en stor kör, även lång nog för dem att stå upp i. Det är en bra idé att ha ett lock på flykt för att skydda dem från katter och stoppa dem fly om resten av trädgården inte är kanin-bevis. De bör helst ha fri tillgång mellan buren och kör, som de skulle ha mellan deras håla och betesområde. Det bästa du kan göra, om möjligt, är att kaninen-bevis hela trädgården och låt dem strövar fritt. Detta kan göras med material såsom hönsnät att de inte kan gnaga igenom.

Frihet från obehag
I detta sammanhang obehag hänvisar till är för varmt eller kallt och fysiskt obehag som från liggande på en hård yta. Kaninerna “hutch bör ha gott om strö, särskilt på vintern, som i de vilda stort antal kaniner skulle krypa ihop i sina Warren för värme. Strö bör ändras så ofta som möjligt, särskilt när det gäller att de använder för sin toalett, så de inte hamnar sitter och sover i pooler av sin egen urin. Förutom att vara obehagligt detta ökar risken för flugangrepp.
Om kaninerna hålls i en körning under dagen, bör den placeras i ett område med mycket skugga eftersom det vilda är de skymmning (aktiv vid gryning och skymning) och de kommer att gömma jord under dagen för att undvika värme och ljusstyrka solen. Om de inte kan nå sin hutch från körningen sedan en låda eller mindre hutch ska placeras i den för att ge dem skydd mot dåligt väder.
Frihet från smärta, skada och sjukdom
Kaniner kan uppleva en rad hälsoproblem som är förknippade med dålig kost, motion och bostäder. De kan skadas av ovarsam hantering och även lider av infektionssjukdomar orsakade av parasiter, inklusive bakterier och virus. Det första steget mot att säkra hälsan hos dina kaniner registrerar dem med en veterinär.
Vaccination och god hygien är de enda sätt att skydda djur från smittsamma sjukdomar. De vanligaste infektionssjukdomar hos kaniner är Viral hemorragisk sjukdom (VHD) och kaninpest (Myxo). Båda orsakas av virus och är nästan alltid dödlig utgång. Vaccinationer ges vid sex veckor för Myxo och tolv veckor för VHD, följt av boosters var tolfte månad. Om risken för Myxo är hög i ditt område på boosters kan behöva ges var sjätte månad. Vaccinationer är dyra, men du måste vara beredd att investera i dem för att förhindra lidande och förtidig död i dina kaniner.
Fly strejken är en frekvent dödsorsaken för kaniner, även de som är mycket väl såg efter. Det är oerhört obehagligt, inträffar när flugor lägger ägg i kaninens päls och deras larver (larver) luckan och äta sig in i kaninens hud. Detta tillstånd är mycket svårt att behandla och resulterar vanligtvis i eutanasi. Flugor dras till fuktiga, smutsiga päls, speciellt när täckt i urin eller avföring. För att förhindra flyga strejk är det viktigt att hålla dina kaniner “päls ren och torr och kontrollera den regelbundet för ägg. Detta är särskilt viktigt på sommaren när flugan befolkningen är som störst – kontrollera kaninerna två gånger dagligen och gå till veterinären omedelbart om du tror att de har flugangrepp.
Villkor direkt relaterade till dålig vård omfattar tandproblem, osteodystrofi och sediment byggs upp i urinblåsan. Tandproblem kan orsaka en hel del smärta och obehag och kan göra kanin slutar äta helt och hållet. Kaniner har öppet rotade tänder, vilket innebär att de växer kontinuerligt med en hastighet av 1-2mm per vecka. En fiberrik kost är nödvändig för att hålla tänderna slitna, annars kommer de att växa igen och skär in i tandköttet och kinder. Detta orsakar smärta och lämnar kanin sårbar för infektion. Det bästa sättet att ge en fiberrik kost är att låta kaninerna betar på gräs och hö. Detta kan kompletteras med frukt-trädgrenar för dem att gnaga på.
Osteodystrofi orsakas av brist på motion, fetma och dålig kalcium / fosfat balans i kaninerna “kost. Kaniner har redan smala ben och detta tillstånd gör dem ännu mer benägna att raster och frakturer. Varsam hantering är viktig även om benen är friska och kan visas genom din veterinär. Det viktigaste är att stödja kaninens bakben så att de inte kan sparka ut medan de hålls, eftersom detta lätt kan bryta sin ryggrad.
Sedimentet som kan ackumuleras i en kanin blåsa består av kalciumsalter, speciellt kalciumkarbonat (CaCOa). Detta beror på att det inte finns någon kontroll av kalcium absorption i tarmen – de kommer att absorbera all kalcium de konsumerar och utsöndrar överskottet i urinen. En kanin i det vilda kommer ofta markera sitt territorium genom att spraya med små mängder urin. Tillsammans med hoppande runt medan bete, som hjälper att blanda urinblåsan innehåll förhindrar detta CaCOa sammanslagning i sin blåsa. En kanin hålls i en liten bur kommer varken flytta runt eller känner att det har mycket territorium att markera och kommer därför att vara benägna att urinblåsan som orsakas av sediment uppbyggnad.
Frihet från rädsla och stress
Jag har hänvisat till kaniner i plural i den här artikeln. Orsaken är att det är oerhört viktigt att hålla dem i par eller mer. De är sociala djur som lever i stora grupper i det vilda, och kaniner hålls på egen hand kommer alltid att bli ensam, stressad och olycklig. Detta kan förvärra hälsoproblem och göra dem tillbaka eller aggressiva – knappast egenskaper du vill ha i ett husdjur. Som två kaniner av samma kön är mer benägna att slåss, är den bästa planen för att hålla en manlig och kvinnlig tillsammans och har en eller båda av dem kastrerade. Låta kaniner umgås är en viktig aspekt av att låta dem ställa ut sina naturliga beteenden.
Skydda dem från rädsla är inte alltid lätt. De flesta kaniner kommer att vara rädd för hundar och katter, även om de har varit kända för att gå vidare bra med dem när de hålls i samma hushåll. Det skulle inte vara säkert att anta dock att om du redan har en katt hittar kaniner som inte kommer att rädda av den. Du måste naturligtvis försöka att inte skrämma kaninerna själv. De bör närma långsamt och tyst, särskilt när de inte är vana vid människor, och bör aldrig jagade eller tog. Tämja är en långsam process. Om du inte hantera dem är inte en bra idé att plocka upp dem och hålla dem i dina armar eftersom det är osannolikt att känna sig trygg och säker när det långt över marken.
Inte skjutas upp
Även att hålla kaniner kan visa sig vara mer utmanande än det verkar vid första kan de ansträngningar ni in i väl belönad. De har bedårande personligheter och kan bli tillgiven och lekfull med sina ägare. Att sätta en tid i att maximera sin välfärd kan du få ut det mesta kärlek och nöje av ditt husdjur kaniner.

Pedi-Paws: Pet Nail Trimmer
Att handskas lyckligt med din Chewing valp
Vad din veterinär önskar du visste
Gyllene regler att köpa en Golden Retriever
Pet Boarding: Kontrollera om din katt eller hund är glad och säker
Den stora Albatross
Muffins
Skador av huskatter för miljö
Tips för att hålla din hund säker i sommar
Vissa fåglar kan dansa: Snowball och Alex få ner till Disco
Grundläggande fakta om Owl Finch

Leave a Reply