Hundarnas parvovirus, eller Parvo

Alla som har haft en kull med valpar har förmodligen hört uttrycket Parvo. Detta är en förkortad form av hund parvovirus. Parvo är en sjukdom som inte är ovanligt hos hundar, speciellt små valpar. Det kan vara en mycket skadlig sjukdom och kan leda till döden om den inte upptäcks tidigt och behandlas. Med denna artikel kommer vi att undersöka symptom på denna sjukdom, liksom förebyggande och behandling.
Symtom
Hundparvovirus identifieras vanligtvis på ett av tre sätt. Kliniskt presenterar denna sjukdom oftast med kräkningar och diarré. I svårare fall kommer diarré vara blodig. Hunden kommer också att ha en mycket hög temperatur, och kommer att bli mycket slö. Det kommer inte ta lång tid innan hunden blir uttorkad. Eftersom andra sjukdomar har liknande symptom, är det viktigt att bekräfta en diagnos med ett diagnostiskt test. Det vanligaste sättet att bekräfta parvo är en fekal antigentest. Detta test kommer att säkerställa att denna sjukdom inte förväxlas med något som uppvisar liknande symtom. Varje hund som har diarré, tillsammans med andra symtom som kräkningar, bör testas. Det är också en bra idé att ha en hund som har utsatts för parvo testas så att den kan fångas tidigt om det har smittats av viruset.
Förebyggande
De flesta valpar vaccineras mot parvo börjar vid 6 veckors ålder. Vanligtvis kommer valpen att skyddas av antigener överförs från modern före 6 veckors ålder. De flesta veterinärer rekommenderar att valpar vaccineras igen var 3 till 4 veckor tills valparna är minst 16 veckor gamla. Många rekommenderar fortsatta vaccinationer till 20 veckor gamla. Detta ger maximalt skydd mot sjukdomen, och är mycket billigare än att försöka behandla denna sjukdom. Det är också mycket lättare på valpen än att motstå trauma av denna sjukdom.
Om Parvo har införts för att en kennel, är det viktigt att ha det rengöras och desinficeras. Det är mycket svårt att rengöra kenneln, särskilt om den har en smuts golv. Smuts och gräs kommer att hålla viruset under ganska lång tid. Om kenneln har betonggolv, är det möjligt att sanera och döda viruset med hjälp av blekmedel. Kom ihåg att du också måste sanera (eller avyttra) något som var i närheten av de sjuka hundarna. Filtar bör rätter och leksaker som användes av den sjuka hunden tvättas noggrant i varmt vatten och blekmedel, eller förstöras. Detta kommer att hålla andra hundar från att smittas av sjukdomen.
Treatment
Skulle din parvo hund kontrakt är det viktigt att fånga den tidigt. Behandlingen för parvo kan vara mycket dyrt. Du bör överväga innan du börjar behandlingen, om du vill spendera de pengar som kommer att behövas för att få din hund frisk. Det är verkligen ingen garanti för att även efter omfattande behandling kommer din hund att överleva. Många hundar förlorar kampen mot Parvo. Vissa ägare väljer att avliva hundar med denna sjukdom, särskilt om det har utvecklats till en mycket allvarlig skede. Om det upptäcks tidigt, en uppskattning att 80% av valpar kan överleva med rätt behandling. Ca 80% (eller mer) dör om de inte behandlas. Sammantaget är chanserna för att din hund kommer att bli helade om 50-50.
Om du väljer att ha din hund behandlas kan man förvänta sig för veterinären att starta intravenös vätska omedelbart. Om din hund är för uttorkad, kan veterinären välja att ge subkutana vätskor. En av de viktigaste sakerna vid första är att få ditt husdjur hydratiserade. Det finns inget botemedel mot själva viruset, så all behandling är de symtom som din hund upplever. Det är viktigt att hålla din hunds elektrolyter balanserad, och för att reglera kroppstemperaturen. Om ärendet är illa nog, kan din hund behöva blodtransfusioner. Detta kommer att vara nödvändigt om din hund har haft blodig diarré.
Det är viktigt att komma ihåg att hundar som har haft parvo fortfarande kan avtala igen. Det gör det viktigt att du städa upp det område som din sjuka hund bebodd så att det inte ihop den igen när återvänt till sin omgivning vid återhämtning. Det är inte ovanligt för viruset att leva i jorden av ett förorenat gård, och sedan infektera efterföljande hundar om de inte vaccineras på rätt sätt. Se till att rensa upp alla stolar i inhägnad för att säkerställa att andra hundar inte påverkas av hundens sjukdom.
Parvo överförs inte genom luften, som många tror. Det förs vidare genom kontakt med infekterat avföring. Emellertid kan den föras vidare genom enkel transmission såsom avföringsmaterial på skor, eller av fåglar landar i en foderskålen med fekalt material från en annan hund på fötterna. Det är därför det är mycket viktigt att hålla din hund vaccineras mot vaccinet. Du kan inte hålla din hund borta från viruset bara genom att hålla den skrev upp eller staket i din trädgård!
Du behöver inte oroa dig för upphandlande sjukdomen själv, eftersom hundens parvovirus är begränsad till hundar, och kan inte läggas ut på entreprenad av antingen människor eller andra husdjur.
Canine parvovirus är en fruktansvärd sjukdom. Men om du vaccinera dina valpar på rätt sätt kommer du troligen att kunna skydda dem från det. Om du misstänker att detta virus, få valpen till veterinären och få den testad. Tidig diagnos kan vara skillnaden mellan att spara valpens liv och att behöva uppleva ett sorgligt slut.

Är Spay / sterilisera lösningen till Pet Överbefolkning?
Alltid Remembered
Är låg Carb diet botemedel för Feline fetma och diabetes?
Förstå Katten slickar beteende
Anledningar att anta en skyddad katt
Fördelar med borstar Hundar Tänder
Pet Care: Corn Snake
Virka Mönster: Dog Tröjor
Julen hundgodis
Hund lydnad utbildning Tips: inlärningspsykologi principer
Hur huset träna en hund

Leave a Reply