Frågor att ställa när man köper en häst

Ingen av oss föds en expert på någonting. Vi blir kunnig eller expert genom erfarenhet. Vi måste alla börja någonstans, så innan du vet det, vi få kunskap om ämnet. Detsamma gäller för dem som är intresserade av hästar. Du kanske inte vet så mycket om dem, men det betyder inte att du inte kan lära sig. Om du vill bli en häst ägare är det viktigt att du lär dig lite om dem så att du kan välja en god och hälsosam häst.
Var inte rädd för att fråga många frågor om en häst eller hästar som du är intresserad. Att ställa frågor är hur du lär dig. Det finns massor av frågor du bör ställa innan ett slutligt häst köp. Efter alla dina frågor besvaras kan du sedan ställa den sista: kan jag rida det nu? Alltid rida hästen för att se med egna ögon hur den hanterar och hur den kommer att reagera på dig.
Den första frågan att ställa säljaren är om hästen är en manlig eller en valack. Även antingen en är ett bra val för en nybörjare finns det olika frågor som rör varje kön. Hanen, naturligtvis, kan senare far till en hingst. Valacken, trots allt, kan möjligen föröka sig i framtiden. Detta är saker att tänka på när man beslutar om man eller valack.
Därefter frågar om hästen är registrerat och om säljaren har alla ursprungliga pappersarbete. Det är bäst om du köper en häst som är registrerad. Se till att pappersarbetet har säljarens namn på den så att du inte köper en stulen djur. Häst stjäla är inte så populärt som det en gång var, men det händer fortfarande.
Fråga ägaren hur gammal hästen är. Många hävdar att en häst över 10 år gamla är perfekt, andra känner att det är bäst att få en häst när det är lite yngre. Fråga om hästen har haft några medicinska problem i det förflutna. Inte alla är så ärliga som dagen är lång så det är viktigt att faktiskt undersöka hästen också. Kontrollera om haltande, undersöka för ärr.
En häst kan se helt frisk, men mentalt kan det inte vara sant. En häst som har varit väl ridit är det bästa valet. Hästar som bara får kvar i hagen i flera år kanske inte idealisk. Även om de kan se friska de kanske inte samarbeta när ridit. Detta gäller särskilt om hästen är över 10 år gammal och har varit i en hage större delen av sitt liv.
Fråga om hästens personlighet. Lyssna noga på orden säljaren använder. Om hästen heter pigg kan det vara samarbetsvillig och besvärliga. Om hästen kallas lättsam det kan vara en lat häst som inte gillar att rida mycket. Återigen, umgås med hästen snarare än att bara acceptera vad säljaren säger. Du kommer att få en känsla för hur hästen beter sig när du har husdjur det, pratade med den, undersökte den och ridit den.
Fråga om höjden på hästen även om detta främst för framtida referens. Det kan vara viktigt att veta, om du köper hästen utan att se den i person, så att du inte fastnar med en häst som är för kort eller alldeles lång. Andra hästälskare frågar ofta hur lång det är så du kanske vill veta denna information endast av den anledningen.
Fråga om hästen har haft någon särskild utbildning och vilken typ av utbildning det har haft. Hästar med mycket träning kommer att bli en bättre köp än de som just har undrat runt hagen hela sitt liv. Utbildningen kan innehålla många timmars ridning tid och behöver inte nödvändigtvis vara utbildad för att göra trick eller bedrifter. Tänk på utbildningen, men om du planerar att pipan ras eller andra aktiviteter.
Det är en bra idé att fråga om särskilda tränare. Även om tränare inte nödvändigtvis behöver vara en professionell att han eller hon kan ge dig en inblick i personlighet och utbildning av hästen. Fråga efter telefonnummer så att du kan kontakta denna person. Han eller hon kan vara mer benägna att vara sanningsenlig än säljaren – i vissa fall. Fråga om hästen har trail ridning med andra hästar, har någonsin varit i en trailer som reser på vägen och om det spöken lätt nära trafiken.
Stabila händer kan ofta ge dig information du behöver om eventuellt köp av hästen. Fråga hur djuret fungerar under bad tid och grooming. Fråga om det finns vissa saker hästen älskar eller ens vissa tekniker han ogillar. Ta reda på om han är nervös, skrämmer lätt och så vidare. De stabila händer kan vara mycket informativa och kunniga om den hästen i synnerhet.
Fråga om hästen har uppställda. Om han har varit i en stabil hela sitt liv kan det ta lite justeringar för att hålla honom i en hage. Likaså om hästen har alltid varit i en hage kunde han behöver lite tid att anpassa sig till stabilt liv. Även en är inte nödvändigtvis bättre än den andra är det viktigt att veta dessa fakta för att avgöra om hästen kommer att justera väl med sin nya ägare.
Ta reda på hur hästen gör runt andra djur. Om du kommer att hålla denna häst med andra kan det vara viktigt att veta hur den reagerar runt andra hästar samt andra djur. Om du har hundar, katter, kor, getter och andra husdjur, och hästen är inte acceptera dem, kan detta orsaka ett verkligt problem för dig.
Fråga om hästens rekord med veterinärer. Har han setts nyligen? Har han regelbundna kontroller? Fråga om du kan se veterinär poster för hästen. Också fråga om hästen har haft ett Coggins-test och fråga om ägaren kommer att betala för den om den inte redan är gjort. Den Coggins test kontrollerar för EIA (infektiös anemi) samt träsk feber. Villkoren är något sällsynt men mycket smittsam och dödlig. Om hästen inte har någon veterinär rekord, och du vill ha honom kontrolleras av en veterinär innan köp, kräva att veterinären väljas av dig, men betalas av ägaren. Detta görs först när du har bestämt dig för att få hästen – om han är frisk genom ett yttrande från veterinären du har valt.
Fråga om du kan titta på hästen blir kryssade upp, få badade, blir ledd av ett rep, och sedan be att rida den. Alla dessa saker kommer att hjälpa dig att avgöra om hästen är värt att köpa. Att köpa en häst är en spännande sak men du inte vill leva för att ångra det när hästen inte beter eller rida bra. Ta dig tid att ställa många frågor, har hästen undersökts och rida den för att se hur det reagerar på dig. Om du köper hästen har du en fantastisk kompis som kommer att ge dig många års glädje.

Är Shih-Tzu Bra med små barn?
Hur man kan eliminera lukten av katt urin och Spray
En kort översikt av den amerikanska Paint Horse
Atlanta Thrashers Hockey förtjänar en chans
Din nya häst
Vad man ger en Kräkningar katt
Gör din egen hund Jerky behandlar
Fira Great Outdoors månad med din hund
Förbereda Driftwood att dekorera ditt akvarium
Fördelar med Professionell Dog Training – 10 skäl till varför din hund behöver det
Att hitta en själsfrände i ditt husdjur

Leave a Reply