Feline övre luftvägsinfektion

Övre luftvägsinfektioner (URI), hos katter är mycket vanlig och är lätt överförs från en katt till nästa. Denna smittsam virussjukdom eller bakterieinfektion, påverkar halsen, näsan och sinus områden, mycket likt en vanlig förkylning gör med människor.
URI är en luftburen sjukdom och kan överföras av några olika metoder. Direkt kontakt med en smittad katt är den huvudsakliga orsaken, kan en nysning från en smittad katt skjuta ut till fyra fot skickar viruset genom luften, kan det även överföras på människors kläder som kommit i kontakt med en smittad katt.
Katter som normalt blir infekterad är utanför katter, husrum och katter katteri och innekatter som kan komma i kontakt med katter från utomhus. Kattungar, äldre katter och de som redan smittats av en annan sjukdom, utgör den största risken för infektion på grund av att ha en svagare eller inte fullt utvecklade immunsystem.
Katter har en tendens att visa tecken på infektion efter 2-5 dagar för att vara smittade och ökar i svårighetsgrad. Infektionen, som de flesta kattdjur förkylning kan pågå i upp till tio dagar med eller utan behandling.
Tecken på URI börjar med snuva och nysningar. Rinnande ögon, feber, snuva, aptitlöshet, raspiga mjau, hosta, blodig näsa och nasal eller oral sår följer normalt. Flytningar från ögonen kan försegla slutna ögon när den torkar, är detta samma för nasal ansvarsfrihet, vilket andningssvårigheter.
Orsaken URI kan vara från ett par olika virus såsom felint herpesvirus-1 (FHV-1), felint Calicirus (FCV), Mycoplasma spp., Chlamydophila felis och bronchiseptics Bordetella. Majoriteten av övre reparatory infektioner, 80 till 90 procent, orsakas av FHV-1 eller FCV.
URI diagnos bygger huvudsakligen på en fysisk undersökning, beteende och symptom. Lungröntgen, blodprover eller hals och nasal kompresser kan vara till hjälp.
Det finns inga antibiotika för att behandla URI är istället fokus på att behandla symptomen. Antibiotika ges för att stoppa sekundära infektioner, näsdroppar, ögonsalvor eller tablettbehandling kan också skrivas ut. När en katt har feber kan de ha lite intresse för mat och vägrar att äta. När detta händer tvångsmatning eller en flytande diet kan vara nödvändig.
Majoriteten av katter göra en fullständig återhämtning med rätt behandling. Katter som har rätt och rutinmässigt vaccineras kan visa lindriga tecken på infektion medan ovaccinerade katter har en ökad risk för allvarliga infektioner. Vaccination är för närvarande det bästa sättet att skydda din katt från en katt övre luftvägsinfektion.

Hur du vet när din nymfparakiter behöver gå till veterinären
Tips för att välja en valp namn
De bästa kattsand Innovationer
Äga ett husdjur kan påverka din livskvalitet
Pristella Tetra Faktablad
Tips för Dog lydnadsträning
Allt om rasen: Cimarron Uruguayo
’80s Flashback
Nackdelen med hunduppfödning
Declawing Katter: Är det hälsosamt eller nödvändigt?
Bli av buggar på ditt husdjur: loppor, fästingar och myggor

Leave a Reply