Fakta om Catnip

Det finns faktiskt 250 arter av kattmynta på jorden, som alla är medlemmar av släktet Nepeta. Den mest kända arten är Nepeta cataria, en mynta som ört med vita och lila blommor. Även om denna anläggning inte är inhemska på Amerika, har det blomstrat sedan den infördes till kontinenten av tidiga bosättare. Den flerårig ört är lätt att odla och som är fallet med andra myntor, kan snabbt växa över en trädgård om de tillåts att sprida sig. Bortsett från anläggningens berömda effekt på katter, är örten används också för att producera en kraftfull insektsmedel som är ännu effektivare än DEET på kackerlackor och myggor.
Kattmynta faktiskt inte fungerar på varje katt. De flesta kattungar är kvar kall av kattmynta, och endast två tredjedelar av vuxna katter låter ört få det böjda ur form. Det verkar som vad det är som gör att katter blir upphetsad av kattmynta vidarebefordras genetiskt. Vissa katt veterinärer tror att nepetalactone finns i catnip retar katter genom att härma en viss katt feromon som kallas katt ansiktet feromon. Detta utlöser en eufori är mottagliga katter som kan producera ett brett utbud av nyckfulla beteende, allt från att hoppa runt till spinnande att bita och repor.
Märkligt, kommer många katter reagerar endast kattmynta i speciella miljöer. Till exempel kommer en katt som är mottagliga för effekterna av kattmynta ignorera ämnet om han eller hon befinner sig i en obekant eller bullrig miljö. Endast i en avslappnad atmosfär där katten känner sig bekväm kommer de flesta katter hetsa upp över kattmynta. Även då kommer de flesta katter inte förbli intresserade kattmynta på obestämd tid. De kommer göra hela galna kattmynta rutin för några minut, men sedan är de nästan alltid är redo att gå vidare till något annat och låta saker att komma tillbaka till det normala. I en liknande anteckning, kan katter förlora också intresset för kattmynta för oftare att han eller hon är utsatt för ämnet. De flesta katts får mindre och mindre av en avgift från kattmynta om de utsätts för det mer än en gång i veckan.
Vissa tror att okastrerad hankatter har det starkaste svaret på kattmynta. Om så verkligen är fallet, är det sannolikt att vara ett resultat av nepetalactone s tillstånd som ett feromon som också finns i tunga mängder i urinen hos kvinnliga katter.
Källor

That Girl Versus Sex and the City
Dog Training i Des Moines
Hur man sparar en okläckta Anka och höja en ankungen
Pensionerad Webkinz Djur 2009
Vad finns olika typer av terrier hundar?
En australiensisk Pony
Frågor att ställa när du placerar en Pet i ett nytt hem
Bör du ge ditt husdjur Pig ett lavemang?
Hur man skapar en sats katastrofberedskap för din hund
Den engelska setter: A Gentle Companion
Kil-tailed örn

Leave a Reply