Den Haflinger Häst

Med anor från medeltiden, det finns berättelser om ett litet, robust kastanj häst som kunde hittas i de södra tyrolska bergen, som ligger i det som nu kallas Österrike och norra Italien. Som var typisk för tiden, kan de spridda byar och gårdar i Tyrolen endast nås via branta, slingrande vägar som bärs in i sidorna av bergen. Dessa smala spår gjorde det absolut nödvändigt att någon varelse som reser dem vara vig, säkra på foten, och inte benägen att drabbas av panik.
Genom århundraden av levnads-och arbetsvillkor tillsammans med lika kraftiga bönder i tyrolska regionen utvecklat Haflinger en villig och förlåtande temperament, en kuslig intelligens och stor uthållighet. I nästan varje fall var hästen vara en del av familjen. Dessa graciösa, atletiska små hästar har också kommit att bli känd för sin livslängd, det är inte ovanligt att en Haflinger att leva till 40 års ålder då väl omhändertagen.
Haflinger ägare och uppfödare är snabba att säga att man inte bryta en Haflinger, en helt enkelt visar dem vad de ska göra. Rasen har en ovanlig förmåga att lära utan intensiv träning – de flesta av dem plocka upp vad de behöver veta från att titta på andra hästar utföra sina uppgifter. Nybörjare ägare bör se upp, dock! Dessa små hästar har en känsla av roliga mer i förhållande till en mycket större djur, och de älskar att spela spel med sitt folk.
Den första inspelade omnämnandet av vad vi vet idag som Haflinger var 1874, då den halv-arabhingst El Bedavi XXII kastade en hingst som skulle komma att kallas 249 Folie, han är grunden pappa för den moderna Haflinger, och alla purebreds måste spåra deras härstamning tillbaka till honom genom en av sju blodslinjer. Dessa hingsten linjer titeln via brev: A, B, M, N, S, ST, och W. På grund av isoleringen av berget där denna ras utvecklades, liksom den begränsade storleken på den ursprungliga genpool, den Slutresultatet var en mycket fast fysisk typ och utseende.
Enligt rasstandarden antagits av den amerikanska Haflinger Registry (haflingerhorse) bör den perfekta Haflinger stå mellan 13,5 och 15 händer på axeln. Alla Haflingers är kastanj färg, även om detta kan variera från en blek kastanj till ett mörkt lever. Markeringar på huvudet är önskvärda, och några vita på benen är acceptabelt så länge som den inte sträcker sig ovanför kotan leden. Huvudet är raffinerad och uttrycksfull med stora ögon.
Helhetsintrycket skall vara av en elegant, välbalanserad häst som skulle vara lika hemma under sadel, mellan axlarna i en vagn, eller skyhöga över hopp. Haflingers har varit kända för tydliga hinder – eller grindar! – Som är väl över fem meter i höjd, trots sin lilla storlek.
De första Haflingers som importeras till USA fördes in av ett Tempel Smith Tempel Farms i Illinois 1958. (Tempel Gårdar var också hem den amerikanska grenen av Lippizans.) Hittills finns det mer än 10.000 Haflingers i Nordamerika, och antalet fortsätter att stiga eftersom de får i popularitet.

Pet Säkerhetstips: Låt inte Halloween Sätt en skräck i ditt husdjur
Fem Sommar Risker för hundar
Hur du kan hjälpa din hund leva ett längre, lyckligare liv
Ditt första husdjur råtta
Stoppa Puppy Tugga
Top tips för Dog Agility Training
Hur vet när Rooster skulle dö
Hur man gör Hemgjort Hamster leksaker
Faran med Dog Munkorg
En titt på Arbeta Hundar på amerikanska gårdar
Tips för att göra din egen hemlagad Hundfoder

Leave a Reply