Är vegetarisk kattmat bra för din katt?

De flesta av oss vill minska vår påverkan på planeten så mycket som möjligt, och en del av förskjutning mot Going Green inkluderar höja grönare husdjur. Inte överraskande, många kattägare överväga att ge sina husdjur en vegan eller vegetarisk kost för att minska kattens ekologiska paw-print och minimera mängden grymhet inblandad i mata sina husdjur. Även denna övergång är bra för planeten, är det förmodligen inte hälsosamt för din katt.
I naturen, katter är obligata köttätare, vilket innebär att de kommer att svälta utan kött i sin kost och behöver inte växtmaterial att förbli friska. Till skillnad från andra medlemmar i Carnivora ordning – såsom hundar och björnar – katter äter inte växtmaterial för näring och inte kan härleda näringsvärde från obearbetade vegetabiliska livsmedel. Även huskatter kan ibland äta växtmaterial till stöd i matsmältningen eller kräkning, saknar de biologiska anpassningar som krävs för att härleda näring från en naturlig vegetarisk kost.
Lyckligtvis för katter vars ägare är mycket fast beslutna att mata dem en jord-vänlig kost, har vetenskapen gjort det möjligt några kattmat tillverkare, som Vegecat och evolution, för att skapa vegan och vegetariska livsmedel katt som innehåller de flesta av de viktiga vitaminer, mineraler och nutriients nödvändiga för överlevnad. Dessa soja-, ägg-, eller jäst-baserade kattmat är skapade med omfattande bearbetning och syntetiska näringsämnen. Enligt anekdotiska rapporter, vissa katter kan leva i flera år på en diet bestående av enbart dessa förädlade livsmedel alternativa katt.
Efter en sådan omfattande bearbetning – som med nödvändighet kräver omfattande mängder energi för tillverkning och transport – vegetarisk kattmat kanske inte är så miljövänliga som kattägare vill hoppas. Dessutom, även med stora mängder bearbetning och befästning, matas katter en vegan eller vegetarisk kost kan lätt bli brist på viktiga essentiella näringsämnen som vitamin B-12 och taurin, vilket leder till blindhet, problem vikt, och även död. ASPCA, men rekommendera en balanserad vegetarisk kost för hundar, kraftigt varnar vegan kattmat av just den anledningen, med hänvisning till flera fallbeskrivningar av brister i vegetariska-matade katter.
Katter bara matas vegan eller vegetarian kattmat också kan utveckla urinvägsproblem på grund av skillnader mellan pH växtmaterial och djurvävnad efter att de har smält. Medan en vegetarisk kattmat kan tillfyllest många av kattens näringsbehov, kan det inte buffras till exakt efterlikna den kemiska sammansättningen av naturligt kött. Vissa förespråkare för en vegetarisk kost för katter hävdar att alla bearbetade kattmat – inte bara miljövänliga sorter – är också mycket annorlunda än naturliga kött, och inte mer lämpligt för en katt än någon vegan sort.
Som öva en vegan livsstil, valet att ta en vegansk katt – är djupt personlig, och kommer sannolikt att mötas med kritik oavsett vilken väg du väljer – eller inte. Medan grymhet och ohållbara metoder är nästan obligatoriskt att skapa konventionella kattmat, de flesta kattägare ser dem som ett nödvändigt ont för att höja en frisk katt. Medan vissa katter kan överleva flera år på vegetarisk kattmat ensam, kanske hans liv vara kortare och mindre hälsosamma. Precis som modersmjölksersättning aldrig exakt kan replikera en modersmjölken, kan vegan kattmat inte helt fylla den roll som köttet spelar i en katts kost.
Källa som används: ASPCA (9 aug 2007). Nutrition Q & A: vegetarisk kost för katter. ASPCA blogg. ASPCA.
Du kan också vara intresserad av dessa artiklar, av samma författare: Raising en grön katt
Kompostering kattsand
Hur du kan Stoppa grymheten mot djur

Tips för att hämta hem din nya Parrot
Varför ska du ha din husdjur mikrochip
De bästa Hundraser för Outdoor Fun
Black Forest Hound: Working Dog och hushåll husdjur
Easter Egg Hunt
Vad man ska mata ditt husdjur fågel
Pet Care för socker Glider
Tips för Intermediate hästtränare
Hur man skapar en personlig Akvarium Bakgrund
Tre steg till en välutbildad hund
Fem Sommar Risker för hundar

Leave a Reply